Ako sa robí kvas z ovocia? Vyrobte si túto pochúťku s našimi tipmi

Rady a tipy

Ako sa robí kvas z ovocia? Vyrobte si túto pochúťku s našimi tipmi

7. február 2023

Domáci kvas vyrábali naše staré mamy už od nepamäti. Poznali jeho zdravotné benefity a vedeli, že probiotické kultúry, ktoré obsahuje, pôsobia priaznivo na naše trávenie. 

Dnes sa stal z kvasu výnosný biznis a často ho nájdete v prémiových potravinách pod názvom kombucha. Hoci nejde o úplne to isté, princíp prípravy je rovnaký. Vedeli ste, že si kvas viete vyrobiť aj doma a ušetriť desiatky eur? Prečítajte si náš návod, ako na to.

Čo je to kvas? 

Ide o sladkokyslý nápoj vyrobený na báze sladu či ovocia ako je raž či jačmeň alebo suchého ražného chleba, niekedy s pridaním bylín, medu či korenia. 

A aký je rozdiel medzi kombuchou a kvasom? Hoci sú oba nápoje fermentované a obsahujú zdravú dávku probiotík, kvas využíva lakto fermentáciu, pričom sa spolieha výlučne na cukry. Kombucha sa vyrába zo sladeného čierneho alebo zeleného čaju.

Aké má kvas zdravotné účinky? Tajomstvo je v probiotikách, ktoré pôsobia na trávenie a tvorbu serotonínu

Probiotiká sú tvorené „dobrými” baktériami, ktoré pomáhajú udržiavať vaše telo zdravé, dobre fungujúce a doslova šťastné. Určite ste už počuli o hormóne šťastia, serotoníne. Probiotiká priamo prispievajú k jeho tvorbe. Ak máte zlú náladu, skúste si doma vyrobiť kvas. Poradíme vám, ako.

Aké ovocie môžete použiť do kvasu?

Na výrobu domáceho kvasu je vhodná väčšina kôstkového ovocia. Dobre kvasia aj citrusové plody, nebojte sa ale vyskúšať ani exotické ovocie. 

Ovocie vhodné do kvasu: 

  • jadierka jahôd, 

  • slivky a šupky sliviek,

  • broskyne,

  • čerešne,

  • marhule,

  • neporušené kôstky broskýň a čerešní, na ktorých sú prilepené nepoddajné kúsky dužiny, 

  • všetky zvyšky ovocia, ktoré by ste bežne kompostovali.

Ak nemáte dostatok zvyškov ovocia na prípravu ovocného kvasu, vložte ich do mrazničky, kým ich nenazbierate dosť. Baktérie a kvasinky, ktoré fermentujú váš nápoj, v mrazničke nezomrú.

Ako pripraviť kvas doma?

  1. Kúsky ovocia zmiešajte v čistej nádobe s vodou a troškou cukru alebo medu. 

  2. Premiešajte každý deň.

  3. Keď nálev začne bublať, ochutnajte ho, zvyčajne je to okolo druhého až tretieho dňa.

  4. Ak vám chuť vyhovuje, kvas sceďte a prelejte do fľašiek. Hotovo! 

Ak chcete mať kvas menej sladký, nechajte baktérie pracovať o niečo dlhšie. Cukor živí baktérie a kvasinky. Použite teda taký, ktorý bude živiť mikróby. 

Prečo sú v kvase bublinky?

Ako sa baktérie a kvasinky množia, vylučujú kyseliny a plyny, ktoré nápoj kvasia a sýtia ho. Ak chcete kvasenie spomaliť, presuňte nádobu do chladničky.

Ak vám príprava ovocia na rôzne spôsoby zachutí, neskôr môžete siahnuť napríklad po lise na ovocie či drviči ovocia.

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach:


Doprava v rámci SR zadarmo od 100€


90% produktov máme skladom


Garancia kvality a spoľahlivosti


Vrátenie peňazí do 30 dní


Zákaznícky servis je tu pre vás